A laboratórium rövid története

 

A Bódig József Roncsolásmentes Faanyagvizsgálati Laboratórium alapjait 1990-ben kezdte el lerakni az egyetem egyik lelkes fiatal munkatársa, Dr. Divós Ferenc fizikus. Részben egy amerikai tanulmányúton szerzett tapasztalatai alapján kezdett el foglalkozni ezzel a területtel. Eleinte elsősorban a faanyag vibrációs tulajdonságaival és hang terjedési sebességével kísérletezett, majd más anyagvizsgálati és eljárások kidolgozásával is foglalkozott, hallgatók és doktoranduszok bevonásával. A roncsolásmentes módszerek az anyagvizsgálatok mellett beépített faszerkezetek illetve élő fák vizsgálatára is lehetőséget nyújtanak, így a laboratórium ezeken a területeken is kísérletekbe kezdett. A kezdeti kutatások alapján mára több sikeres, a gyakorlatban is alkalmazható műszer és mérési módszer is megvalósult, Divós Ferenc pedig a szakterület nemzetközileg elismert szakértője lett.

A laboratórium fejlődésében jelentős mérföldkő volt az 1994-ben megrendezett Első Európai Roncsolásmentes Faanyagvizsgálati Konferencia, amelyen a neves amerikai professzor, Bódig József tartotta a nyitó előadást, és a terület sok kutatóját vonzotta Sopronba. Két további konferenciára is sor került Sopronban, 2000-ben illetve 2011-ben, amelyek már a Nemzetközi Roncsolásmentes Faanyagvizsgálati Szimpózium rendezvénysorozat részeként kerültek megrendezésre – reményeink szerint nem utoljára.

Dr. Divós Ferencet 2012-ben áthelyezték az egyetem Fizika Intézetébe, a laboratórium vezetését pedig Dr. Bejó László vette át, aki számos projektben dolgozott együtt elődjével. Bár Divós professzor úr ma már hivatalosan nem tartozik a laboratórium és az egyetem munkatársai közé, szakértelmével továbbra is jelentősen hozzájárul annak munkájához. Saját sikeres vállalkozása, a Fakopp Bt., amely elsősorban az élőfa vizsgálati eljárások és műszerek forgalmazásával foglalkozik világszerte, a laboratórium legfontosabb együttműködő partnere.

A munkatársak mellett a laboratórium eredményeihez és sikereihez számos diplomatervező hallgató és doktorandusz munkája is hozzájárult az elmúlt évek folyamán. Az elmúlt közel 3 évtized során tíz doktorandusz hallgató választotta kutatási témájául ezt a területet, akik közül hatan sikeresen meg is védték doktori dolgozatukat. Jelenleg 1 nappali és 2 levelező doktorandusz foglalkozik roncsolásmentes vizsgálatokkal a laboratóriumban.